Our blog posts

Ponedeljak, 29.Februar 2016

Kakvo vino, takva hrana.

Kako savjetuju, počnite tako što ćete razmišljati o jelu kao cjelini, odnosno pitati se koje su njegove glavne karakteristike; da li je blago, da li je masno ili posno, da li je bogato ukusima ili kisjelo. Sparite blagu hranu sa blagim vinima, a težu hranu punijeg ukusa sa istim takvim vinima. Tako npr. uparite piletinu u krem sosu sa punoćom Chardonnay-a. Ukoliko jedete neko relativno bogato, masnije jelo, a birate crveno vino, onda vjerovatno želite da izaberete vino koje je bogato taninima kako bi vam očistilo nepca. Ukoliko ipak jedete istu ovakvu hranu, a birate bijelo vino, tada vjerovatno želite da napravite kontrast jelu sa osvježavajućim kisjelkastim bijelim vinom kao što je npr. Sauvignon Blanc. Ako jedete jelo sa jakim kisjelim sadržajem (npr.škampi sa limunom ili pasta u tomato sosu), složite ga sa kisjelim vinom (npr: francuski Chablis ili italijanski Frascati). 

Već pomenuti Sauvignon Blanc voli morske plodove, tajlandsku hranu, salate, koziji sir, povrće, prženu ribu i oštre soseve. Pun ukus Chardonney-a je najbolje složiti sa ostrigama, ribljim specijalitetima (mada treba izbjegavati masniju ribu), varivima i masnim sirevima. Pinot Blanc i Pinot Gris (Pino bijeli i sivi) lijepo idu sa ribom, ribljom čorbom, rižotom, piletinom i tijestom sa kremastim sosevima. Od crvenih vina, Cabernet Sauvignon i Merlot traže crvena mesa, divljač, kobasice i povrce s roštilja. Pinot noir se lijepo kombinuje sa lososom, tunom, pečurkama, svinjetinom, pačetinom, prepelicom i jarebicom. 

U svijetu je dobro poznata i prefinjena kombinacija vina i čokolade. Pustite čokoladu da se malo otopi na vašem jeziku, zatim uzmite gutljaj vina i uživajte u ostatku čarolije. Osim toga, uparivanje vina i čokolade se smatra dobrim za zdravlje. Ukoliko želite ovo da postignete, izaberite čokoladu sa što većim sadržajem kakaoa i crveno vino. 

Kada ste u nedoumici koje vino da izaberete, sjetite se da se hrana, generalno, najbolje slaže sa vinima iz zemlje iz koje potice. Pa tako, ako jedete hranu iz francuske kuhinje, možete se odluciti za francusko vino, kako biste olakšali sebi proces odabira vina.

Uvijek imajte na umu da ono što volite da pijete sa određenim jelima ima prednost u odnosu na bilo kakve preporuke koje vam neko da. Jer na kraju krajeva, gastronomija je stvorena za uživanje u hrani i piću i maksimalan hedonizam. Uživajte u isprobavanju različitih spajanja vina i hrane, dok ne pronađete svoju omiljenu kombinaciju. A onda, pronađite još jednu ili njih nekoliko.