Our blog posts

Friday, 29.Januar 2016

2016 Digitalni Marketing Trendovi za Marketing Strategiju Hotela

Ako se osvrnemo na 2015. godinu, uviđamo da postoji veliki broj softvera za rezervacije, gigantskih pretraživača poput Expedie i Booking.com, kao i provajdera smještaja željene lokacije AirBnB, koji nastavlja da bude velika prijetnja hotelima, kako većim tako i onim manjim. 

Sa kompetetivnim cijenama koje nudi OTA (Expedia, Booking.com, Hotels.com...) i u kojoj mjeri utiču na rezervacije korisnika, hoteli ne samo da trebaju biti paritetni, već trebaju nuditi dodatne vrijednosti gostima i biti u skladu sa dolazećim hotelskim trendovima, ukoliko žele zadržati ili poboljšati svoju poziciju na tržištu. 

Sa pogledom na to, 2016. godina će biti nastavak trendova iz 2015. godine, sa par promjena u ponašanju putnika. U nastavku vam dajemo top 3 trenda koja se mijenjaju u hotelskoj industriji, a sa čijom implementacijom u marketing strategiju donose velike mogućnosti hotelijerima. 

SEO & Društvene mreže 

Uspjeh napora koji ulažete u SEO optimizaciju (Search Engine Optimization) uveliko zavisi od dinamike aktivnosti na društvenim mrežama. Google ima tendenciju favorizovanja naloga na društvenim mrežama koji češće postavlja sadržaj i ostvaruje veću interakciju na različitim kanalima. 
Sa Googlovim stalno promjenljivim algoritmima, od vitalnog je značaja da vašu strategiju razvijate naspram tih promjena. Optimizovani postovi imaju daleko veću vidljivost od postova koje hoteli pišu samo da bi se objavili. 
Sigurno se sada pitate, kako da povećam vidljivost na društvenim mrežama? Koristeći tehnike optimizacije postova. Za organsku vidljivost (organic reach), prvo je potrebno optimizovati profile društvenih mreža na svim kanalima, kako bi Google registrovao te stranice. Zatim, stvorite naviku koristeći relevantne heštagove (#hashtags) i postavljanje slika kako bi se korisnici u što većoj mjeri naveli na interakciju.  
Ukoliko želite da se istaknete više od vaših konkurenata, tu su plaćena oglašivanja na društvenim mrežama radi povećanja vidljivosti. Na primjer, ukoliko vodite kampanju ili nagradnu igru, plaćeno oglašavanje omogućava da vaš post vidi veći broj korisnika. U 2016. godini se očekuje porast u broju hotela koji koriste oglašavanje na društvenim mrežama radi sticanja većeg broja korisnika i njihove interaktivnosti. Zato, osigurajte budžet za ovaj vid oglašavanja. 

Mobilni, mobilni, mobilni 

Budimo iskreni, hoteli u ovom trenutku ne razumiju ili nisu svjesni da optimizacija za mobilne telefone nije trend, već moranje. Više nego ikad prije, važno je da vaša strategija za 2016. godinu uključuje responzivni website i sistem rezervacija dostupan preko mobilnih telefona. 
Protok informacija sa pametnih telefona je zabilježio veliki rast u 2015. i samo će nastaviti da raste u 2016. godini, iz razloga što korisnici za pretraživanje, planiranje i informisanje prije biraju svoje pametne telefone nego desktop verzije. 
Prema istraživanjima koje je sprovela agencija Statisticbrain, 65% putnika isti dan naprave rezervaciju preko svojih pametnih telefona. To znači da više od polovine putnika rezervišu smještaj na isti dan traženja koristeći mobilne uređaje. Rekavši to, osigurajte responzivni dizajn vašeg website kako bi korisnici u svakom trenutku bili u mogućnosti da pristupe vašem hotelu. A i zašto bi propustili ‘last minute booking’ na nekim od vodećih rezervacionih sistema, samo zato što nemate responzivni website? 

Video marketing 

Video će nastaviti da dominira tokom 2016. godine, pogotovo na kanalu YouTube. Ukoliko nemate nalog, tim marketing ljudi bi trebao da naprave video marketing strategiju za vaš hotel. Možete početi tako što ćete napraviti kalendar video sadržaja, na ćete pratiti video ideje i teme koje su relevantne za mjesec ili sezonu u kojem određeni video može zainteresovati vašu publiku / klijente. 
Na primjer,vrijeme je praznika a vaš hotel ima restoran koji nudi specijalni praznički menu. Video bi bi bila idealna alatka kojom bi napravili intervju sa šefom kuhinje i prikazali jela koja bi se služila samo za vrijeme trajanja praznika. Na ovaj način ne promovišete samo hotel; ovime privlačite i goste koji traže restoran koji se nalazi u vašoj okolini. 
Takođe, kada napravite video strategiju, razmislite na koje kanale ćete video promovisati. Logično, što veći broj kanala to je i njegova vidljivost veća. 
Kao šlag na tortu, video možete da inkorporirate na svom vebsajtu, čime stvara bogatiji sadržaj, omogućuje veći promet i duže vrijeme zadržavanja korisnika na vašem sajtu. 

Hotelijeri bi trebali već imati pripremljene gore navedene stvari. Međutim, još uvijek je početak 2016. godine, što znači da je ostalo nešto malo vremena za pokretanje marketing aktivnosti koje prate ove trendove.