Our blog posts

Srijeda, 01.Jun 2016

Jednodnevni izleti nadomak hotela Aria

Kulturna i prirodna baština naše zemlje je itekako bogata i očuvana. Od prostranih planinskih vijenaca, sve do ravnica i morske obale Jadrana, Crna Gora obiluje brojnim kulturnim i prirodnim znamenitostima. Spomenici, autentične građevine, prirodne ljepote - oduzimaju dah turistima, ali i domaćem žitelju. Njegovanjem i čestim posjetama našeg prirodnog i istorijskog blaga, oplemenjujemo dušu i činimo dobrobit našem tijelu. 

U svrhu približavanja ovih prirodnih ljepota, pripremili smo vam mini vodič koji ukazuje na sva predivna mjesta vrijedna posjete, dok odsijedate u našem hotelu. U neposrednoj blizini hotela Aria, nećete morati da izdvojite više od jednog popodneva za obilazak, a predstavljaće vrijednu dopunu vašem boravku. Ukoliko želite, na raspolaganju možete imati vozča, koji će vam ljubazno izaći u susret i uputiti vas u neke tajne ovih predjela.

Plantaže – Ćemovsko polje

Ćemovsko polje - jedan od najljepših i najvećih vinograda jedne sorte grožda u Evropi, nalazi se nadomak našeg hotela. Neposredna blizina rijeke Cijevne, slojevitost različitih stijena i veliki broj sunčanih dana, zajedno predstavljaju odlično tlo za razvoj autohtonih sorta vinove loze.
Dolaskom na Ćemovsko polje, imaćete priliku da obiđete vinograd koji se prostire na 2.300 ha, kao i da posjetite vinske podrume i iz prve ruke doznate kako se pravi vino. Uz to, na vaš zahtjev i prethodnom rezervacijom, Plantaže ce vam upriličiti degustaciju nekoliko sorti vina, propraćenu crnogorskim specijalitetima, poput domaće njeguške pršute i sira.

Posebnu atrakciju predstavlja obilazak vinograda vozićem. 

Cetinje

Prijestonicu Crne Gore morate obavezno posjetiti. Poznat kao i “dolina bogova”, Cetinje odiše prošlošcu, istorijskom kulturom i vrijednostima našeg naroda. Zavirite u život aristokratije posjetom dvora kralja Nikole Petrovića, Plavog dvorca ili Zetskog doma. Oduševite se i Biljardom - nekadašnjom rezidencijom vladara Petra II Petrovića Njegoša, koji je u njoj pronalazio inspiraciju za pisanje svojih najznačajnijih djela. Zanimljiva je činjenica da je biljarda dobila ime po prvom i tada jedinom bilijaru u Crnoj Gori koji je Njegoš donio iz Beča. 
Grad je i centar umjetnosti, kojeg svakodnevno nadograđuju i uređuju mladi akademci, slikari, vajari, muzičari i glumci, dajući mu posebnu notu urbanizma.

Pun prirode, ne propustite da se prošetate njegovim parkovima i posjetite prodajna mjesta domaćih specijaliteta kao što su med, pršut, sir, smokve, rakije...  

Nacionalni park Skadarsko Jezero

Nacionalni park Skadarsko Jezero predstavlja najveći nacionalni park u Crnoj Gori, nekima i najljepši. U njemu živi oko 40 vrsta riba, 50 vrsta sisara, 270 vrsta ptica i obiluje biljnom florom. 
Preporučujemo vam da rezervišite mjesto na turističkom brodu, posudite kanu ili barku od prijatelja i uživate u istraživanju mnogobrojnog biljnog i životinjskog svijeta nastanjenim ovdje. Uhvatite smiješne momente kudravog pelikana, zaštitnog znaka ovog nacionalnog parka, osluškujte dozivanje ptica i odmorite se u ovoj netaknutoj prirodi.

Na jezeru se nalaze i mali manastiri i građevine koje su vrijedne posjeta. A kako slijede topli dani, obala jezera je pogodna za kupanje. 

Manastir Ostrog

Sa položajem između Podgorice i Nikšica, na 900 mnv, nalazi se jedno od najposjećenijih mjesta u Crnoj Gori - manastir Ostrog. Potpomognut prirodnim veličanstvom istoimene planine, manastir je podignut u XVII vijeku. Gotovo uklesan u stijenu, manastir predstavlja jedinstveno i nesvakidašnje mjesto u svijetu koje će vas oduševiti. Idući od Donjeg manastira prema Gornjem, zadiviće vas prostrano zelenilo šume kroz koju je napravljena staza za pješake, a trebaće vam svega oko 20 minuta hoda. Iako postoji i asfaltni put, preporučujemo vam šetnju prirodom, što ce probuditi vaša čula, ali i imati pozitivnog uticaja na vaše zdravlje. Sa terase Gornjeg manastira, u nedogled se širi Bjelopavlicka ravnica koja će upotpuniti sveukupan doživljaj.

Poslije obilaska jednog od ovih mjesta, zasigurno ćete se bolje upoznati sa našom zemljom i njenim prirodnim i kulturnim “čudima” koja nudi. Izleti koje smo izdvojili su takvi da vam pružaju relaksaciju, uživanje u prirodi i istraživanje najljepših crnogorskih predjela. 

Nakon izleta, kada vas stigne onaj “slatki umor”, raskomotite se u udobnim sobama hotela Aria, gdje će naše ljubazno osoblje izaći u susret svim vašim željama i potrebama.